El ceviche

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Transcripción

Hola, bienvenido a Learn Peruvian Spanish.

Después de un año, vuelvo con más contenido sobre el español de Perú.

A todos nos gusta comer, por eso, en este y los próximos episodios te contaré sobre la comida peruana. Por ejemplo, ¿sabes qué es un ají de gallina o una papa a la huancaína? Estoy seguro de que son platos que te encantaría probar.

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Entonces, hoy hablaré sobre el ceviche, conocido por muchos como el plato bandera de Perú.

Ceviche: ce, e, uve, i, ce, hache, e. Una palabra llana, de tres sílabas: «ce», «vi», «che».

Significado: El ceviche es un plato compuesto esencialmente de trozos de pescado,  cebolla, jugo de limón y sal. Los pescados más comunes para su preparación son corvina negra, pejerrey, caballa, bonito, merluza, perico, lisa, entre otros. El limón que se usa tiene el nombre científico de Citrus aurantifolia, un limón verde y ácido. La cebolla que se usa es la cebolla roja o Allium cepa. Algunos otros ingredientes posibles son el ají amarillo, el culantro y la pimienta. Usualmente se come con lechuga, cancha, ají limo y camote, como acompañantes.

En otros países de América también se prepara ceviche, pues es un plato muy económico que posiblemente inventaron los pescadores hace más de 2 mil años antes de nuestra era. Esta palabra se puede escribir de las siguientes maneras: ceviche, cebiche, seviche y sebiche. Todas estas cuatro maneras son posibles y correctas.

Vamos por el contexto. ¿Cuándo se usa la palabra ceviche?

Se usa en situaciones que involucren vocabulario de comida, en recetas y en restaurantes. Es una parte integral de la cultura peruana y se consume como plato de entrada o como plato principal, especialmente en la costa del país.

Ahora unos ejemplos:

  1. Todos los domingos de febrero preparo ceviche para toda la familia.
  2. El cebiche es un plato preparado con pescado o marisco crudo, cortado en trozos pequeños, macerado en jugo de limón ácido o de naranja agria, y aderezado con cebolla picada, sal y ají picante.
  3. ¿Has probado el ceviche mixto? ¡Es una delicia!
  4. Se dice que el ceviche es originario de la cultura Moche.
  5. El cebiche peruano es sinónimo de orgullo y admiración para cada uno de los habitantes de este país sudamericano.

Y, para terminar, unos datos extras:

El ceviche es considerado Patrimonio Cultural de la Nación en Perú desde el año 2004, debido a su importancia cultural e histórica.

Desde 2008, se celebra el Día Nacional del Cebiche el 28 de junio de cada año, en este día se promueve la preparación y el consumo del ceviche en todo el país.

En diciembre de 2023, el Comité Intergubernamental de Salvaguardia del Patrimonio Cultural Inmaterial de la UNESCO inscribió la preparación y el consumo del ceviche peruano en la Lista Representativa del Patrimonio Cultural Inmaterial de la Humanidad.

Se cree que el ceviche tiene origen prehispánico, es decir, antes de la llegada de los españoles, ya que existen registros de marinados de pescado con jugo de frutas ácidas en la región. Los moches usaban la fruta llamada tumbo para preparar una forma básica del ceviche actual.

¿Has probado ceviche ecuatoriano, colombiano, mexicano o peruano antes? Te invito a dejar una respuesta en los comentarios de Spotify.

¡Eso es todo! Gracias por escuchar Learn Peruvian Spanish, este fue el episodio sobre el ceviche, ¡hasta la próxima!


Translation

Hello, welcome to Learn Peruvian Spanish.

We all enjoy eating, that’s why, in this and the upcoming episodes, I’ll tell you about Peruvian food. For example, do you know what “ají de gallina” or “papa a la huancaína” are? I’m sure these are dishes you’d love to try. So, today I’ll talk about ceviche, known by many as Peru’s flagship dish.

But before starting, I invite you to take lessons with me on italki, a language learning platform where you can find other podcasts, articles, quizzes and all kinds of useful materials for your communicative development. At italki, I am a community tutor and I teach Spanish to foreigners according to their interests, goals and skill level. Sign up today using the link in the description and get 10.00 USD in credits after you make first purchase. I’ll be waiting for you there to chat together!

So, back to today’s topic, I will talk about ceviche, known by many as Peru’s signature dish.

Ceviche: ce, e, uve, i, c, hache, e. A flat word, with three syllables: “ce”, “vi”, “che”

Meaning: Ceviche is a dish essentially composed of pieces of fish, onion, lemon juice, and salt. The most common fish for its preparation are black sea bass, silverside, mackerel, bonito, hake, parrotfish, smooth-hound, among others. The lime used has the scientific name of Citrus aurantifolia, a green and acidic lime. The onion used is red onion or Allium cepa. Some other possible ingredients are yellow chili pepper, coriander, and pepper. It is usually served with lettuce, toasted corn, Peruvian chili peppers, and sweet potato as accompaniments.

Ceviche is also prepared in other countries of America, as it is a very cheap dish that fishermen possibly invented over 2,000 years before our era. This word can be written in the following ways: ceviche, cebiche, seviche, and sebiche. All these four ways are possible and correct.

Let’s talk about the context. When is the word ceviche used?

It is used in situations involving food vocabulary, in recipes, and in restaurants. It is an integral part of Peruvian culture and is consumed as an appetizer or main course, especially on the coast of the country.

Now some examples:

  1. Every Sunday in February, I prepare ceviche for the whole family.
  2. Ceviche is a dish prepared with raw fish or seafood, cut into small pieces, marinated in acidic lime or bitter orange juice, and seasoned with chopped onion, salt, and spicy chili pepper.
  3. Have you tried mixed ceviche? It’s delicious!
  4. It is said that ceviche originated from the Moche culture.
  5. Peruvian ceviche is synonymous with pride and admiration for each of the inhabitants of this South American country.

And, to finish, some extra facts:

Ceviche has been considered a Cultural Heritage of the Nation in Peru since 2004, due to its cultural and historical importance.

Since 2008, the National Day of Cebiche is celebrated on June 28 of each year, on this day the preparation and consumption of ceviche is promoted throughout the country.

In December 2023, UNESCO’s Intergovernmental Committee for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage inscribed the preparation and consumption of Peruvian ceviche on the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity.

It is believed that ceviche has pre-Hispanic origins, that is, before the arrival of the Spaniards, as there are records of fish marinated with acidic fruit juice in the region. The Moche people used a fruit called “tumbo” to prepare a basic form of the current ceviche.

Have you ever tasted Ecuadorian, Colombian, Mexican or Peruvian ceviche before? You’re welcome to leave a comment on the comments sections on Spotify.

That’s it! Thanks for listening to Learn Peruvian Spanish, this was the episode about ceviche, see you next time!

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